A+ A A-

Minuli teden smo v Večgeneracijskem centru Brežice zaključili desetdnevne počitniške aktivnosti za otroke, na katerih so otroci prosti počitniški čas aktivno preživeli v sproščenem druženju. Prišli so otroci različne starosti, kar se je pokazalo za zadetek v polno, saj je ta heterogena starostna skupina med seboj lepo sodelovala, otroci pa so pomembne izkušnje pridobili ne le v odnosu s svojimi vrstniki, ampak tudi z otroki, ki so mlajši ali starejši od njih.  Mlajši otroci so se od starejših učili, starejši pa so mlajšim pomagali in pazili nanje. Tako smo, v naše veliko zadovoljstvo, uspeli izpeljati vse načrtovane aktivnosti in si vsak dan odščipnili tudi nekaj časa za prosto igro v parku.

Dan smo začeli bodisi z jutranjo telovadbo bodisi s pravljico in po zajtrku nadaljevali z ustvarjalno/kulinarično urico.  Naučili smo se uporabljati servietno tehniko, naredili slike iz kamnov, risali na steklo, slikali s prstnimi barvami, izdelovali igro »tri v vrsto«, pisane zapestnice in kartice. Veščine izdelovanja cvetja iz krep papirja je z nami delila redna udeleženka delavnic Večgeneracijskega centra ga. Rezika Ferenčak, ki ji je uspelo to staro zanimivo obrt približati otrokom in tudi nekaterim drugim uporabnicam VGC, ki so se nam v želji po dodatnem znanju pridružile in dan obogatile z medgeneracijskim druženjem in sodelovanjem.  Vodenje kulinarične delavnice peke piškotov smo zaupali spretnim gospem iz Društva kmetic Brežice, ki so skupaj z otroki spekle slastne domače piškote. Sladke grehe, ki so v veselje našim brbončicam, pa moramo uravnotežiti s telesno aktivnostjo, kar smo storili tudi mi in nekajkrat telovadili pod strokovnim vodstvom dipl. kineziologinje ga. Mete Rovan, ki nas je naučila pravilne vadbe in umirjanja po njej. Ker smo si zaželeli, da svoje veselje podelimo, smo, pod vodstvom ga. Sare Levičar in s pomočjo EVS prostovoljk Marianne in Stefanie, pripravili nastop za starejše občane v Domu upokojencev Brežice, kjer so otroci v plesno igrani predstavi Ostržek peli, plesali in igrali na inštrumente, za nagrado pa dobili bučen aplavz in maslene rogljičke, katere so seveda pridno snedli vse do zadnjega.

Za zaključek smo se zadnji dan odpravili na lov za zakladom, do katerega so otroci prišli s pravilno rešenimi ugankami. Po  obisku knjižnice, kjer smo se potopili v čudoviti pravljični svet in si ogledali prostore, kamor  »navadni« obiskovalci nimajo vstopa, smo za nagrado odšli na sladoled. Pravi zaklad, ki se skriva za zakladom v obliki sladoleda, pa je očem neviden, odkrijemo ga lahko le, če prisluhnemo srcu, saj tam najdemo pravo bogastvo, ki ga pridobivamo s tkanjem prijateljstev, nudenjem pomoči, skrbjo za drugega ter deljenjem veselja. Upamo, da so otroci našli ta skriti zaklad neviden očem.

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020.

20180724 103129 Custom20180719 091534 Custom20180726 103018 Custom20180723 100002 Custom20180727 092317 Custom20180727 102332 Custom

Preberi več...
Sreda, 01 Avgust 2018 08:04
Published in VGC obvestila

Bližajo se počitnice, čas, ko si privoščimo bodisi daljši dopust ali zgolj krajši oddih, skok na morje, izlet ali obisk prijateljev in sorodnikov, zato so mnogi naši obiskovalci in prostovoljci  v tem obdobju nekje na lepšem in temu ritmu se bomo prilagodili tudi v Večgeneracijskem centru Brežice in z našimi dejavnostmi nadaljevali po počitnicah. Z nekaterimi vsebinami bomo nadaljevali, pripravili pa bomo tudi nove in sveže, da zadostimo željam in potrebam naših uporabnikov, v prizadevanju, da se naših delavnic, dogodkov, predavanj ipd., tudi jeseni udeležijo v tako lepem številu kot doslej.

Preberi več...
Petek, 29 Junij 2018 05:21
Published in VGC obvestila

Preventivni projekt »Žuram s prijatelji, ne z drogo!«, ki ga izvajamo v okviru Mladinskega centra Brežice v sodelovanju z Večgeneracijskem centrom Posavje in z zunanjimi sodelavci iz Centra za socialno delo Brežice, Policijske postaje Brežice ter Zdravstvenega doma Brežice, smo dne 18. in 19. 6. 2018 izvedli še na Gimnaziji Brežice, kjer smo za dijake 1. letnikov (skupaj 97 učencev) izvedli predavanja in preventivne delavnice na temo droge in zasvojenost. Odziv dijakov je bil zelo pozitiven. V anonimni anketi, ki smo jo izvedli na koncu, so dijaki napisali, da so jim bila predavanja poučna, koristna in zanimiva; delavnice pa so jim bile zelo všeč, ker so potekale v sproščenem vzdušju v okviru debate in kjer so imeli priložnost povedati svoje mnenje in si izmenjati izkušnje.

Preberi več...
Torek, 26 Junij 2018 05:25
Published in VGC obvestila

»Po 60. letu se začne staranje možganov hitreje odvijati, kajti začne se upad kemičnih snovi. Ni pa nujno, da se to staranje konča z demenco. Odvisno je od tega, kako živimo.  Možgani so »plastični«, prilagodljivi, tudi v starosti.« Tako trdi dr. Viljem Ščuka, ki smo ga gostili v Mladinskem centru Brežice v okviru projekta Večgeneracijskega centra Posavje.

Preberi več...
Ponedeljek, 28 Maj 2018 05:19
Published in VGC obvestila

»Po 60. letu se začne staranje možganov hitreje odvijati, kajti začne se upad kemičnih snovi. Ni pa nujno, da se to staranje konča z demenco. Odvisno je od tega, kako živimo.  Možgani so »plastični«, prilagodljivi, tudi v starosti.« Tako trdi dr. Viljem Ščuka, ki smo ga gostili v Mladinskem centru Brežice v okviru projekta Večgeneracijskega centra Posavje.

Preberi več...
Ponedeljek, 28 Maj 2018 05:19
Published in VGC obvestila

V starajoči se družbi je prizadevanje za medgeneracijsko povezovanje nujna zavestna odločitev, ki spodbuja izmenjavo izkušenj, druženje, učenje, pomoč ene generacije drugi, ustvarjanje, ohranjanje in širjenje socialne mreže ter pomaga pri ohranjanju kulturne dediščine. To smo prepoznali tudi na Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, zato smo v sodelovanju z Občino Brežice pristopili k regijski prijavi projekta Večgeneracijski center Posavje, ki sedaj uspešno deluje že dobro leto.

Preberi več...
Torek, 22 Maj 2018 07:02
Published in VGC obvestila

Podaljšanje življenjske dobe je eden od največjih dosežkov sodobne družbe v zadnjih sto letih, vendar pa se kljub izjemnemu napredku moderne medicine ne moremo izogniti vsem težavam in boleznim, ki nas pogosto prizadenejo v starosti. Ena od bolezni, ki je v močni korelaciji s starostjo, je, demenca. Po dostopnih podatkih naj bi pred dopolnjenim 65. letom za demenco obolel 1 odstotek prebivalstva, po 65. letu pa ta odstotek strmo narašča. Po 90. letu naj bi imelo demenco skoraj 60 odstotkov ljudi. Glede na to, da je za Občino Brežice značilen visok delež starejše populacije, smo v okviru projekta Večgeneracijski center Posavje, 14. 05. 2018 organizirali predavanje ga. Lidije Umek z naslovom »101 obraz demence«.

Preberi več...
Petek, 18 Maj 2018 10:29
Published in VGC obvestila

Izvajalci preventivnega projekta »Žuram s prijatelji, ne z drogo!«, ki delujemo v okviru Mladinskega centra Brežice in v sodelovanju z Večgeneracijskim centrom Posavje, smo po uspešni izvedbi preventivnega programa v OŠ Bizeljsko v začetku meseca v tem tednu obiskali še dve osnovni šoli. Dne 7. 5. 2018 smo preventivne aktivnosti izvedli za učence 9. razreda v OŠ Cerklje ob Krki (skupaj 15 učencev) in dne 9. 5. 2018 v OŠ Brežice (skupaj 56 devetošolcev).

Preberi več...
Petek, 11 Maj 2018 06:30
Published in VGC obvestila
ZPTM Brežice © 2012 | Vse pravice pridržane.