A+ A A-

Počitnice so čas, ki ga otroci lahko porabijo za veliko druženja, igranja in aktivnosti, za katere nam tekom leta zmanjka časa. V tem duhu smo tudi v Večgeneracijskem centru obarvali počitniške aktivnosti.

Naše druženje smo začeli s prvim julijskim ponedeljkom. Začeli smo jih z branjem pravljice Potepuh in nočna lučka. Otroci so z navdušenjem prisluhnili, poklepetali in se pripravili na dopoldansko ustvarjanje. Izdelovali smo namreč  čokoladne kroglice. Zelo so uživali med mešanjem mase in valjanjem kroglic v mrvicah ali kokosu. Sledile so različne zabavne igre na igralih v lepem parku. Dan smo zaključili s sladico, ki smo si jo pripravili.

Torek je bil dan za ustvarjanje. Po pravljičnem uvodu o Sapramiškini sreči in kako je vsak sam svoje sreče kovač, smo pričeli z izdelovanjem ogrlic pod budnim očesom mojstrice Mihaele Kežman. Ogrlice so imele skrivne znake in magično moč. V času, ko so se ogrlice pekle, smo se igrali v parku pred Mladinskim centrom in v športni dvorani.

Preberi več...
Četrtek, 13 Julij 2017 13:09
Published in VGC obvestila

Vabimo vas na brezplačne počitniške dejavnosti, ki se bodo izvajale v Mladinskem centru Brežice, in sicer prvi teden v juliju.

Preberi več...
Ponedeljek, 03 Julij 2017 11:16
Published in VGC obvestila

Za dijake drugih letnikov Gimnazije Brežice smo v Večgeneracijskem centru pripravili štiri delavnice.

Prve tri skupine dijakov so najprej skozi praktično vajo ugotavljale, kako smo vsi med seboj povezani, kako med seboj komuniciramo. Ker se skozi proces komunikacije vsakodnevno dogajajo konflikti, smo skozi praktične primere iskali rešitve za njihovo razreševanje. Ob tem smo iskali tudi orodja in načine komunikacije, da lahko konflikte že v kali razrešimo, ali zavzamemo držo, da do konfliktov sploh ne pride.

Ugotavljali smo, kakšno moč imajo besede. Ob tem smo si ogledali tudi kratek, poučen in ganljiv film »Validation«, ki nam je prebudil zavedanje, da lahko vsakdo prispeva k boljšemu jutri. S temi mislimi smo šli v dom upokojencev. Prvi dve skupini dijakov so  pričakali stanovalci na invalidskih vozičkih in smo jih odpeljali na sprehod. Sprehodili smo se skozi park do  Mladinskega centra, kjer smo imeli kratek odmor za osvežitev in posladkanje s piškoti, hkrati pa smo zapeli še nekaj lepih slovenskih pesmi.

Preberi več...
Torek, 27 Junij 2017 00:00
Published in VGC obvestila

V Brežicah je na povabilo Večgeneracijskega centra predaval  Bojan Krevh. Na predavanju z naslovom »Jaz in moja pot«  nam je predstavil svojo življenjsko pot in kako je zbolel za depresijo.

Bil je samostojni podjetnik, ki se je ukvarjal s prodajno strojnih komponent in kleparskim delom. Posel mu je dobro tekel, a mu je življenje prineslo druge skrbi in najprej je zbolela starejša hčerka. Ker mu družinske in službene obveznosti niso omogočale, da bi se obojemu lahko posvečal dovolj, je v poslu začelo škripati. Pripeljalo ga je tako daleč, da je dvakrat poskušal narediti samomor in pristal je v bolnišnici v Vojniku, kjer se je zdravil za depresijo. Po uspešnem zdravljenju, je pričel s pisanjem knjige, s katero želi tudi drugim posredovati svojo izkušnjo z depresijo. Nastala je knjiga z naslovom Jaz: pogledi na utrinke mojega življenja, razmišljanja, ustvarjanja in spreminjanje moje osebnosti. S knjigo nam želi sporočiti, da se splača živeti in zato je tudi njegov moto »življenje je lepo«.

Preberi več...
Torek, 20 Junij 2017 08:36
Published in VGC obvestila

V Brežicah imamo skupino aktivnih upokojenk, ki se enkrat tedensko srečujejo in izpod njihovih rok nastanejo mojstrska dela. Ročna dela, ki jih ustvarjajo, so prave umetnine, v katere so vtkale ogromno ljubezni, potrpljenja, svojega znanja, spretnosti in neskončno volje. Vsaka je našla izziv v drugačni vrsti ustvarjanja; zato so tudi njihova ročna dela različna. Med njihovimi deli lahko občudujemo kvačkanje, klekljanje, razne oblike šivanja (od rešilje tehnike, vezenja ali »štikanja« do zelo veliko različnih oblik šivov, katere uspejo gospe sestaviti v čudovite vzorce) do pisanih šopkov iz krep papirja.

Preberi več...
Ponedeljek, 05 Junij 2017 08:12
Published in VGC obvestila

Večgeneracijski center Posavje je v Mladinskem centru v Brežicah organiziral srečanje mladih prostovoljcev iz Ekonomsko trgovske šole Brežice in EVS prostovoljk iz Mladinskega centra Brežice, da so pokomentirali dogajanje v okviru tednu prostovoljstva in naredili zaključek le- tega. EVS prostovoljka Sveta je za začetek pripravila zanimivo igrico o tem, kaj se nam je prejšnji teden najbolj vtisnilo v spomin in najpogostejši odgovori so bili veselje, sreča in smeh starejših. In na podlagi tega, je bila naslednja naloga mladih prostovoljk, da so pripravile »sendvič« kaj so se prejšnji teden naučile in kaj jim je bilo všeč ter kakšne izboljšave predlagajo. Tudi tukaj so si bili odgovori precej podobni- všeč jim je bilo druženje in klepet s stanovalci doma.

Preberi več...
Petek, 02 Junij 2017 07:24
Published in VGC obvestila

Med 15.5. in 21.5.2017 je potekal nacionalni teden prostovoljstva, zato smo se v Večgeneracijskem centru skupaj z Domom upokojencev Brežice odločili, da bomo ta teden še bolj aktivni. Pridružili so se nam mladi prostovoljci iz Ekonomsko trgovske šole Brežice in EVS prostovoljki Lorena in Sveta iz Mladinskega centra Brežice ter drugi prostovoljci, da bi uresničili  zastavljene cilje glede medgeneracijskega druženja.

V ponedeljek, 15. maja, smo izdelovali družabne igre. Vsaka skupina si je izdelala svojo družabno igro »Od starta do cilja«, s povsem svojimi nalogami. Starejši so se zelo zabavali, ko so risali krogce in določali naloge za posamezno polje. Na naslednjem srečanju, v četrtek, smo te družabne igre preizkusili in se zraven zelo lepo imeli, zmagovalec si je prislužil tudi sladko nagrado.

Na sončen torkov popoldan, 16. maja, smo skupaj s prostovoljci peljali stanovalce in stanovalke na invalidskih vozičkih na sprehod. Šli smo do mostu čez Savo, kjer smo si ogledali kako napreduje gradnja Hidroelektrarne Brežice. Vmes smo si zapeli še nekaj slovenskih ljudskih pesmi in starejšim za nekaj uric popestrili dan.

Preberi več...
Sreda, 24 Maj 2017 12:42
Published in VGC obvestila

V Brežicah je večgeneracijski center Posavje kot osrednji prostor, ki je namenjen druženju, zbiranju, informiranju, ustvarjanju, zaživel in dogajanje v njem je pestro.

V ponedeljek, 15.5.2017, smo v okviru projekta Večgeneracijski center Posavje, v Brežicah izdelovali družinska drevesa. Spoznavanje naših prednikov in sorodnikov je zelo zanimivo, izdelano družinsko drevo pa je lahko lepo darilce za naše potomce. Pripravili smo jim skico družinskega drevesa in njihova naloga je bila, da so pobrskali po zgodovini in se spomnili čim več svojih prednikov. Začeli so pri sebi, nadaljevali s starši in potem starimi starši. Eni so se spomnili več, drugi manj sorodnikov. Ob pisanju so nam obiskovalci pripovedovali zgodbice o tem, kakšno je bilo njihovo otroštvo, kako so živeli med vojno, kako so se zaljubili.

Preberi več...
Petek, 19 Maj 2017 12:31
Published in VGC obvestila
ZPTM Brežice © 2012 | Vse pravice pridržane.