A+ A A-

Za dijake drugih letnikov Gimnazije Brežice smo v Večgeneracijskem centru pripravili štiri delavnice.

Prve tri skupine dijakov so najprej skozi praktično vajo ugotavljale, kako smo vsi med seboj povezani, kako med seboj komuniciramo. Ker se skozi proces komunikacije vsakodnevno dogajajo konflikti, smo skozi praktične primere iskali rešitve za njihovo razreševanje. Ob tem smo iskali tudi orodja in načine komunikacije, da lahko konflikte že v kali razrešimo, ali zavzamemo držo, da do konfliktov sploh ne pride.

Ugotavljali smo, kakšno moč imajo besede. Ob tem smo si ogledali tudi kratek, poučen in ganljiv film »Validation«, ki nam je prebudil zavedanje, da lahko vsakdo prispeva k boljšemu jutri. S temi mislimi smo šli v dom upokojencev. Prvi dve skupini dijakov so  pričakali stanovalci na invalidskih vozičkih in smo jih odpeljali na sprehod. Sprehodili smo se skozi park do  Mladinskega centra, kjer smo imeli kratek odmor za osvežitev in posladkanje s piškoti, hkrati pa smo zapeli še nekaj lepih slovenskih pesmi.

Preberi več...
Torek, 27 Junij 2017 00:00
Published in VGC obvestila

V Brežicah je na povabilo Večgeneracijskega centra predaval  Bojan Krevh. Na predavanju z naslovom »Jaz in moja pot«  nam je predstavil svojo življenjsko pot in kako je zbolel za depresijo.

Bil je samostojni podjetnik, ki se je ukvarjal s prodajno strojnih komponent in kleparskim delom. Posel mu je dobro tekel, a mu je življenje prineslo druge skrbi in najprej je zbolela starejša hčerka. Ker mu družinske in službene obveznosti niso omogočale, da bi se obojemu lahko posvečal dovolj, je v poslu začelo škripati. Pripeljalo ga je tako daleč, da je dvakrat poskušal narediti samomor in pristal je v bolnišnici v Vojniku, kjer se je zdravil za depresijo. Po uspešnem zdravljenju, je pričel s pisanjem knjige, s katero želi tudi drugim posredovati svojo izkušnjo z depresijo. Nastala je knjiga z naslovom Jaz: pogledi na utrinke mojega življenja, razmišljanja, ustvarjanja in spreminjanje moje osebnosti. S knjigo nam želi sporočiti, da se splača živeti in zato je tudi njegov moto »življenje je lepo«.

Preberi več...
Torek, 20 Junij 2017 08:36
Published in VGC obvestila

V Brežicah imamo skupino aktivnih upokojenk, ki se enkrat tedensko srečujejo in izpod njihovih rok nastanejo mojstrska dela. Ročna dela, ki jih ustvarjajo, so prave umetnine, v katere so vtkale ogromno ljubezni, potrpljenja, svojega znanja, spretnosti in neskončno volje. Vsaka je našla izziv v drugačni vrsti ustvarjanja; zato so tudi njihova ročna dela različna. Med njihovimi deli lahko občudujemo kvačkanje, klekljanje, razne oblike šivanja (od rešilje tehnike, vezenja ali »štikanja« do zelo veliko različnih oblik šivov, katere uspejo gospe sestaviti v čudovite vzorce) do pisanih šopkov iz krep papirja.

Preberi več...
Ponedeljek, 05 Junij 2017 08:12
Published in VGC obvestila

Večgeneracijski center Posavje je v Mladinskem centru v Brežicah organiziral srečanje mladih prostovoljcev iz Ekonomsko trgovske šole Brežice in EVS prostovoljk iz Mladinskega centra Brežice, da so pokomentirali dogajanje v okviru tednu prostovoljstva in naredili zaključek le- tega. EVS prostovoljka Sveta je za začetek pripravila zanimivo igrico o tem, kaj se nam je prejšnji teden najbolj vtisnilo v spomin in najpogostejši odgovori so bili veselje, sreča in smeh starejših. In na podlagi tega, je bila naslednja naloga mladih prostovoljk, da so pripravile »sendvič« kaj so se prejšnji teden naučile in kaj jim je bilo všeč ter kakšne izboljšave predlagajo. Tudi tukaj so si bili odgovori precej podobni- všeč jim je bilo druženje in klepet s stanovalci doma.

Preberi več...
Petek, 02 Junij 2017 07:24
Published in VGC obvestila

Med 15.5. in 21.5.2017 je potekal nacionalni teden prostovoljstva, zato smo se v Večgeneracijskem centru skupaj z Domom upokojencev Brežice odločili, da bomo ta teden še bolj aktivni. Pridružili so se nam mladi prostovoljci iz Ekonomsko trgovske šole Brežice in EVS prostovoljki Lorena in Sveta iz Mladinskega centra Brežice ter drugi prostovoljci, da bi uresničili  zastavljene cilje glede medgeneracijskega druženja.

V ponedeljek, 15. maja, smo izdelovali družabne igre. Vsaka skupina si je izdelala svojo družabno igro »Od starta do cilja«, s povsem svojimi nalogami. Starejši so se zelo zabavali, ko so risali krogce in določali naloge za posamezno polje. Na naslednjem srečanju, v četrtek, smo te družabne igre preizkusili in se zraven zelo lepo imeli, zmagovalec si je prislužil tudi sladko nagrado.

Na sončen torkov popoldan, 16. maja, smo skupaj s prostovoljci peljali stanovalce in stanovalke na invalidskih vozičkih na sprehod. Šli smo do mostu čez Savo, kjer smo si ogledali kako napreduje gradnja Hidroelektrarne Brežice. Vmes smo si zapeli še nekaj slovenskih ljudskih pesmi in starejšim za nekaj uric popestrili dan.

Preberi več...
Sreda, 24 Maj 2017 12:42
Published in VGC obvestila

V Brežicah je večgeneracijski center Posavje kot osrednji prostor, ki je namenjen druženju, zbiranju, informiranju, ustvarjanju, zaživel in dogajanje v njem je pestro.

V ponedeljek, 15.5.2017, smo v okviru projekta Večgeneracijski center Posavje, v Brežicah izdelovali družinska drevesa. Spoznavanje naših prednikov in sorodnikov je zelo zanimivo, izdelano družinsko drevo pa je lahko lepo darilce za naše potomce. Pripravili smo jim skico družinskega drevesa in njihova naloga je bila, da so pobrskali po zgodovini in se spomnili čim več svojih prednikov. Začeli so pri sebi, nadaljevali s starši in potem starimi starši. Eni so se spomnili več, drugi manj sorodnikov. Ob pisanju so nam obiskovalci pripovedovali zgodbice o tem, kakšno je bilo njihovo otroštvo, kako so živeli med vojno, kako so se zaljubili.

Preberi več...
Petek, 19 Maj 2017 12:31
Published in VGC obvestila

Možganska gimnastika je niz usklajenih in skupnih vaj, ki spodbujajo in pospešujejo učenje. Vaje za možgansko gimnastiko ustvarjajo močnejšo in učinkovitejšo nevronsko mrežo v naših možganih. Pomembno je povezati obe možganski polobli, tako levo kot desno. V življenju namreč največ uporabljamo levi del možganov, ki je namenjen za analitično razmišljanje, prav tako je pa pomembno da uporabimo tudi desni del možganov, ki je za kreativno in domiselno razmišljanje.

Preberi več...
Sreda, 10 Maj 2017 07:23
Published in VGC obvestila

Večgeneracijski center Posavje, ki pokriva vseh šest posavskih občin, bo v občinah Brežice in Bistrica ob Sotli aktivnosti projekta prednostno usmeril v povezovanje in vzpostavljanje kakovostne podporne mreže, namenjene pomoči, svetovanju in ostalim aktivnostim za mlade in starejše. Obe občini imata namreč najvišji delež starejšega prebivalstva (20%) in najnižji delež mladih (15%), zato je projekt posvečen tema dvema ciljnima skupina.

V okviru srečanja »Več glav - več ve«, smo v sredo, 3.5.2017, v Bistrici ob Sotli, razmišljali, kako bi lahko lokalno skupnost čim bolj povezali in združili, kakšno medgeneracijsko sodelovanje bi bilo najbolj učinkovito za vzpostavljanje in širjenje socialne mreže, ki bo jo radi stkali in razširili.

Projekt Večgeneracijski center Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad, v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike, v obdobju 2014 - 2020, prednostne osi: 9. Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostne naložbe: 9.1. Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih  možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti in specifičnega cilja: 9.1.3. Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.

Preberi več...
Ponedeljek, 08 Maj 2017 07:20
Published in VGC obvestila
ZPTM Brežice © 2012 | Vse pravice pridržane.