A+ A A-

V Brežicah imamo skupino aktivnih upokojenk, ki se enkrat tedensko srečujejo in izpod njihovih rok nastanejo mojstrska dela. Ročna dela, ki jih ustvarjajo, so prave umetnine, v katere so vtkale ogromno ljubezni, potrpljenja, svojega znanja, spretnosti in neskončno volje. Vsaka je našla izziv v drugačni vrsti ustvarjanja; zato so tudi njihova ročna dela različna. Med njihovimi deli lahko občudujemo kvačkanje, klekljanje, razne oblike šivanja (od rešilje tehnike, vezenja ali »štikanja« do zelo veliko različnih oblik šivov, katere uspejo gospe sestaviti v čudovite vzorce) do pisanih šopkov iz krep papirja.

Preberi več...
Ponedeljek, 05 Junij 2017 08:12
Published in VGC obvestila

Večgeneracijski center Posavje je v Mladinskem centru v Brežicah organiziral srečanje mladih prostovoljcev iz Ekonomsko trgovske šole Brežice in EVS prostovoljk iz Mladinskega centra Brežice, da so pokomentirali dogajanje v okviru tednu prostovoljstva in naredili zaključek le- tega. EVS prostovoljka Sveta je za začetek pripravila zanimivo igrico o tem, kaj se nam je prejšnji teden najbolj vtisnilo v spomin in najpogostejši odgovori so bili veselje, sreča in smeh starejših. In na podlagi tega, je bila naslednja naloga mladih prostovoljk, da so pripravile »sendvič« kaj so se prejšnji teden naučile in kaj jim je bilo všeč ter kakšne izboljšave predlagajo. Tudi tukaj so si bili odgovori precej podobni- všeč jim je bilo druženje in klepet s stanovalci doma.

Preberi več...
Petek, 02 Junij 2017 07:24
Published in VGC obvestila

Med 15.5. in 21.5.2017 je potekal nacionalni teden prostovoljstva, zato smo se v Večgeneracijskem centru skupaj z Domom upokojencev Brežice odločili, da bomo ta teden še bolj aktivni. Pridružili so se nam mladi prostovoljci iz Ekonomsko trgovske šole Brežice in EVS prostovoljki Lorena in Sveta iz Mladinskega centra Brežice ter drugi prostovoljci, da bi uresničili  zastavljene cilje glede medgeneracijskega druženja.

V ponedeljek, 15. maja, smo izdelovali družabne igre. Vsaka skupina si je izdelala svojo družabno igro »Od starta do cilja«, s povsem svojimi nalogami. Starejši so se zelo zabavali, ko so risali krogce in določali naloge za posamezno polje. Na naslednjem srečanju, v četrtek, smo te družabne igre preizkusili in se zraven zelo lepo imeli, zmagovalec si je prislužil tudi sladko nagrado.

Na sončen torkov popoldan, 16. maja, smo skupaj s prostovoljci peljali stanovalce in stanovalke na invalidskih vozičkih na sprehod. Šli smo do mostu čez Savo, kjer smo si ogledali kako napreduje gradnja Hidroelektrarne Brežice. Vmes smo si zapeli še nekaj slovenskih ljudskih pesmi in starejšim za nekaj uric popestrili dan.

Preberi več...
Sreda, 24 Maj 2017 12:42
Published in VGC obvestila

V Brežicah je večgeneracijski center Posavje kot osrednji prostor, ki je namenjen druženju, zbiranju, informiranju, ustvarjanju, zaživel in dogajanje v njem je pestro.

V ponedeljek, 15.5.2017, smo v okviru projekta Večgeneracijski center Posavje, v Brežicah izdelovali družinska drevesa. Spoznavanje naših prednikov in sorodnikov je zelo zanimivo, izdelano družinsko drevo pa je lahko lepo darilce za naše potomce. Pripravili smo jim skico družinskega drevesa in njihova naloga je bila, da so pobrskali po zgodovini in se spomnili čim več svojih prednikov. Začeli so pri sebi, nadaljevali s starši in potem starimi starši. Eni so se spomnili več, drugi manj sorodnikov. Ob pisanju so nam obiskovalci pripovedovali zgodbice o tem, kakšno je bilo njihovo otroštvo, kako so živeli med vojno, kako so se zaljubili.

Preberi več...
Petek, 19 Maj 2017 12:31
Published in VGC obvestila

Možganska gimnastika je niz usklajenih in skupnih vaj, ki spodbujajo in pospešujejo učenje. Vaje za možgansko gimnastiko ustvarjajo močnejšo in učinkovitejšo nevronsko mrežo v naših možganih. Pomembno je povezati obe možganski polobli, tako levo kot desno. V življenju namreč največ uporabljamo levi del možganov, ki je namenjen za analitično razmišljanje, prav tako je pa pomembno da uporabimo tudi desni del možganov, ki je za kreativno in domiselno razmišljanje.

Preberi več...
Sreda, 10 Maj 2017 07:23
Published in VGC obvestila

Večgeneracijski center Posavje, ki pokriva vseh šest posavskih občin, bo v občinah Brežice in Bistrica ob Sotli aktivnosti projekta prednostno usmeril v povezovanje in vzpostavljanje kakovostne podporne mreže, namenjene pomoči, svetovanju in ostalim aktivnostim za mlade in starejše. Obe občini imata namreč najvišji delež starejšega prebivalstva (20%) in najnižji delež mladih (15%), zato je projekt posvečen tema dvema ciljnima skupina.

V okviru srečanja »Več glav - več ve«, smo v sredo, 3.5.2017, v Bistrici ob Sotli, razmišljali, kako bi lahko lokalno skupnost čim bolj povezali in združili, kakšno medgeneracijsko sodelovanje bi bilo najbolj učinkovito za vzpostavljanje in širjenje socialne mreže, ki bo jo radi stkali in razširili.

Projekt Večgeneracijski center Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad, v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike, v obdobju 2014 - 2020, prednostne osi: 9. Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostne naložbe: 9.1. Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih  možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti in specifičnega cilja: 9.1.3. Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.

Preberi več...
Ponedeljek, 08 Maj 2017 07:20
Published in VGC obvestila

Večgeneracijski center v Brežicah je v petek, 28.04.2017, v prostorih Doma upokojencev Brežice organiziral ustvarjalno delavnico, na kateri smo ustvarjali pomladne dekoracije, in sicer rožice ter metuljčke, s katerimi smo na deževen petkov dan želeli priklicati spomladansko razpoloženje.  

Na barvne papirje smo iz vatiranih palčk naredili rožice, ki smo jih udeleženci delavnice poljubno okrasili. Na delavnici so se nam pridružili tudi najmlajši, ki so stanovalkam doma polepšali dan. Gospe pa so jim z veseljem zapele nekaj otroških pesmi, ki jih rade zapojejo tudi svojim vnučkom. Nato pa smo izdelovali še metulje iz rolic. Rolice smo oblepili z barvnimi papirji, dodali smo krila, tipalke, oči in usta ter metuljčki so se nam že smehljali. Res je, da dežja nismo pregnali, so pa bili prvomajski prazniki zato bolj pisani, topli in veseli. Izdelke so si obiskovalci delavnice odnesli domov, da so jih pokazali ali podarili svojim sorodnikom, ki so jih obiskali čez praznike.

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 - 2020, prednostne osi: 9. Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostne naložbe: 9.1. Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih  možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti in specifičnega cilja: 9.1.3. Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.

Preberi več...
Ponedeljek, 08 Maj 2017 07:15
Published in VGC obvestila

Bučna semena niso le izjemno okusna, ampak vsebujejo tudi veliko vitaminov, mineralov in drugih fitohtanil. Nekatere raziskave kažejo, da uživanje bučnih semen prispeva k zmanjšanju tveganja za nastanek rakavih obolenj. Pa še bi lahko naštevali zdravstvene koristi uživanja bučnih semen.

piskoti 5 17

Uporaba bučnih semen je zelo raznolika. V Brežicah smo njeno uporabnost, v okviru Večgeneracijskega centra Posavje, preizkusili pri peki piškotov.

Zmešali smo 600 g moke, 200 g sladkorja v prahu, 400 g masla, 200 g mletih bučnih semen, ščepec soli, 2 jajci in 3 vanilin sladkorje ter dobili odlično maso za piškote z bučnimi semeni. Izrezali smo kekse in jih spekli. Ohlajene smo pomočili v čokoladno kuverturo in posuli z bučnicami.

Na koncu smo se preizkusili v degustaciji teh slastnih piškotov… in piškoti so bili tako odlični, da smo še komaj ujeli kakšno fotografijo.

Preberi več...
Ponedeljek, 08 Maj 2017 06:58
Published in VGC obvestila
ZPTM Brežice © 2012 | Vse pravice pridržane.