A+ A A-

»Ko najdeš smisel, motivacija pride sama od sebe«

V konec prejšnjega tedna se je v Mladinskem centru Brežice, v okviru projekta Večgeneracijski center Posavje, odvilo že četrto predavanje iz cikla »Ti je mar? Meni je!«  Tokrat smo gostili Andreja Pešca, predavatelja, svetovalca in trenerja ter strokovnega sodelavca v preko 100 zavodih po Sloveniji in na tujem, ki je z nami delil svoje znanje o tem, kako v otroku razviti ljubezen do učenja in dela.

Prva stvar, ki jo je Andrej Pešec izpostavil, je, kaj drugega, kot ljubezen, saj je to največje bogastvo, ki jo starši lahko dajo otrokom. Še posebej, ko je otrok majhen, mora občutiti absolutno varnost in največ, kar lahko starša naredita, je, da se imata rada. Zelo pomembno je tudi, da razumeta in uvidita resnične potrebe otroka. Prvih pet let je treba ravnati z otrokom zelo ljubeznivo, ne smemo ga neprimerno sankcionirati, saj še ni sposoben razumeti sankcij ter razlike med tem, kdaj je napačno dejanje in kdaj je slab on(a). V tem času otrok potrebuje le nežnost, naklonjenost in pozornost staršev, kajti to je obdobje, ko se razvija njegova čustvena inteligenca. Če ga že tedaj strogo kaznujemo, obstaja velika verjetnost, da bo imel ogromno strahu in nizko samopodobo, če pa bo rasel ob ljubeči mami in odgovornemu očetu, bo odrasel v krasnega posameznika.

Ko otrok zraste, »iščite v njem znanje in talente ter mu jih pomagajte razviti in ga nikdar ne usmerjajte v smer, v katero ne želi iti, bodite dosledni pri svojih dejanjih, saj otrok tudi ob tem gradi odgovornost«, nam svetuje g. Pešec.

Nekje okoli 15. leta pa se začne obdobje, ko naša doslednost da prostor zgolj nasvetom. »Mladim moramo pustiti, da se naučijo tudi na lastnih izkušnjah, lahko jim povemo, a nekaj morajo izkusiti tudi sami«. Pravi, naj jih ne usmerjamo v določene poklice zgolj zaradi višine plače ali potreb na trgu. Zaupajmo jim in jim stojmo ob strani na poti, po kateri želijo hoditi, sami pa poskrbite za to, da odrastejo v delovne, odgovorne in poštene ljudi.

Lepo vabljeni tudi na naslednje predavanje iz zgoraj omenjenega cikla, in sicer v sredo, 09. 01. 2019, ob 18. uri, ko bo z nami svoje poznavanje o izzivih v digitalni dobi delil Peter Topić.

Pripravila: mag. Mihaela Kežman

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 - 2020, prednostne osi: 9. Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostne naložbe: 9.1. Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih  možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti in specifičnega cilja: 9.1.3. Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.

20181129 183053 Custom20181129 183121 Custom20181129 183207 Custom

ZPTM Brežice © 2012 | Vse pravice pridržane.