A+ A A-

Predavanje »101 obraz demence«

V okviru Večgeneracijskega centra Posavje smo konec junija v Brežicah, v sodelovanju z Domom upokojencev, organizirali predavanje na temo demence. V goste smo povabili ga. Lidijo Umek, univ.dipl.soc.del., samostojno svetovalko in ustanoviteljico centra za pomoč starejšim - Senior - v Bistrici ob Sotli, ki nam je pod naslovom »101 obraz demence« predstavila  različne vidike demence.

101 obraz demenceNajprej nam je predavateljica predstavila kvantitativni vidik trenutne prisotnosti demence, njeno naraščanje in s tem povezane nujne potrebe po ozaveščanju. Skozi znake demence se je sprehodila predvsem iz primerov v praksi in nam jo orisala preko svojih izkušenj. Nato se je osredotočila na osebo, ki ima demenco; kako najti pot od razumevanja do sporazumevanja in kako olajšati samo sporazumevanje z osebo z demenco. Z majhnimi, in drobnimi »triki«, s katerimi lahko delamo velike premike in premostimo mnoge zagate; dotik, očesni stik, nasmeh, besede potrditve, prebujanje prvih spominov, ustvarjanje občutka varnosti in z veliko mero potrpežljivosti. Spregovorila je tudi o nemiru, ki spremlja demenco, kako ga lahko preprečujemo in blažimo.

Razvoj in potek demence se kaže na 100 in 1 način. Ne moremo ju predvideti. Tudi ozdraviti je ne moremo. Lahko jo le sprejmemo in omilimo spremljajoče znake in pomirimo občutke.

Ga. Umek nam je demenco orisala iz svoje prakse, podkovano s teorijo. Podala nam je posebej topel vidik odnosa do sočloveka in se s posebnim sočutjem do osebe z demenco  dotaknila vsakega izmed nas. Del njene srčnosti nas je spremljal tudi po zaključku našega druženja.

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020.

ZPTM Brežice © 2012 | Vse pravice pridržane.