A+ A A-

Preventivni projekt »Žuram s prijatelji, ne z drogo!« v mesecu preprečevanja zasvojenosti

V sodelovanju z Večgeneracijskim centrom Posavje smo v Mladinskem centru Brežice  v novembru, ki je mesec preprečevanja zasvojenosti, s preventivnim projektom »Žuram s prijatelji, ne z drogo!« obiskali dve osnovni šoli, dne 8. 11. 2017 OŠ Pišece in 17. 11. 2017 OŠ Globoko, in pri tem vključili 34 učencev (8. in 9. razred). Glavni namen projekta je informiranje in ozaveščanje mladostnikov o škodljivosti rabe alkohola in drugih dovoljenih in nedovoljenih drog ter o nekemičnih vrstah zasvojenosti, promoviranje varne zabave in spodbujanje mladih, da svoj prosti čas preživijo kvalitetno.

Program se je na šolah odvijal po že ustaljenem urniku: v prvih dveh šolskih urah so učenci poslušali tri kratka predavanja s strani socialne delavke, zdravstvene delavke in policista, sledile so delavnice, ki so potekale tri šolske ure in ki so jih izvajali usposobljeni prostovoljci Mladinskega centra Brežice.  

Učenci so pri izvedbi preventivnih aktivnosti sproščeno sodelovali. Na delavnicah smo si izmenjali različna mnenja, poglede, vprašanja in izkušnje. Med drugim smo povedali: kako reči drogi »ne«; kako krepiti svojo samopodobo; kje lahko poiščemo pomoč; kako obvladati stresne situacije; o prehodu na srednjo šolo – skrbi in izzivi … Čas za delavnice je prehitro minil.

Učenci so ob koncu srečanja na evalvaciji povedali, da so jim bila predavanja in delavnice zelo všeč ter da so dobili veliko novih informacij in se pri tem nekaj novega naučili. Najbolj všeč pa jim je bil odprt in iskren pogovor in določene socialne igre, ki smo jih izvedli. Veseli nas, da so učenci bili zadovoljni, in želimo si le, da bodo izbirali in izbrali prave poti.

Zahvaljujemo se vsem udeležencem projekta za sodelovanje. V prazničnem decembru bomo obiskali naslednjo šolo. Se že veselimo!   

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020.

Za McB zapisala: mag. Danijela Švajger, univ. dipl. soc.


Brežice, 17. 11. 2017

slika4 Smallslika5 Smallslika7 Smallslika2 Small20171117 082824 Small20171117 081106 Small

 

ZPTM Brežice © 2012 | Vse pravice pridržane.