A+ A A-

Sodelovanje dijakov iz Gimnazije Brežice in VGC-ja

Za dijake drugih letnikov Gimnazije Brežice smo v Večgeneracijskem centru pripravili štiri delavnice.

Prve tri skupine dijakov so najprej skozi praktično vajo ugotavljale, kako smo vsi med seboj povezani, kako med seboj komuniciramo. Ker se skozi proces komunikacije vsakodnevno dogajajo konflikti, smo skozi praktične primere iskali rešitve za njihovo razreševanje. Ob tem smo iskali tudi orodja in načine komunikacije, da lahko konflikte že v kali razrešimo, ali zavzamemo držo, da do konfliktov sploh ne pride.

Ugotavljali smo, kakšno moč imajo besede. Ob tem smo si ogledali tudi kratek, poučen in ganljiv film »Validation«, ki nam je prebudil zavedanje, da lahko vsakdo prispeva k boljšemu jutri. S temi mislimi smo šli v dom upokojencev. Prvi dve skupini dijakov so  pričakali stanovalci na invalidskih vozičkih in smo jih odpeljali na sprehod. Sprehodili smo se skozi park do  Mladinskega centra, kjer smo imeli kratek odmor za osvežitev in posladkanje s piškoti, hkrati pa smo zapeli še nekaj lepih slovenskih pesmi.

Tretjo skupino pa so stanovalci, zaradi neugodnih vremenskih razmer, pričakali v dnevnem prostoru, kjer smo skupaj igrali družabne igre, klepetali in se »borili« za zmago. Po vrnitvi smo svoje izkušnje in doživljanje izlili na papir in tudi povzeli dogajanje tega dopoldneva. Starejši so bili zelo veseli tako sprehoda kot tudi družabništva ob igrah in na njihovih obrazih si lahko videl radost, ki so jo dijaki »pomagali« soustvarjati.

Zadnji razred gimnazijcev je pa imel malce drugačno vsebino. Dopoldan smo skupaj z društvom Ozara spoznavali duševne bolezni, razbijali mite in tabuje o duševnih motnjah. Iskali smo tudi načine, kako se čim bolj izogibamo dejavnikom, ki lahko vplivajo na sam nastanek duševnih motenj. Nato sta se nam pridružila dva uporabnika storitev na Ozari, ki sta nam skozi svoje izkušnje orisala duševne motnje. Z veseljem sta odgovarjala tudi na vprašanja, ki so jima jih postavljali dijaki. Nastal je prijeten klepet. Z njima je bila tudi prostovoljka, ki že 15 let dela na Ozari. Tudi ona nam je predstavila svoje doživljanje in hkrati nagovorila mlade, naj si svoje izkušnje nabirajo tudi preko prostovoljskega dela; to so izkušnje, skozi katere najbolj »rastemo«. Temo, ki je zelo potrebna, vendar zna pustiti tudi določeno težo, smo uravnovešali z ogledom filma »Validation«. Za zaključek smo strnili svoje doživljanje in spoznanje tega dopoldneva.

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020.

Gimnazija 29.5.2017 Custom

Gimnazija 30.5.2017 Custom

Gimnazija Brežice 14.6.2017 Custom

Gimnazija Brežice 16.6.2017 Custom

ZPTM Brežice © 2012 | Vse pravice pridržane.