A+ A A-

»Treba se je znati zadeti z dobrimi stvarmi!«

Predavanje patra Karla Gržana z naslovom »Vzgoja za trezno radost – preventiva pred zasvojenostjo

V okviru projekta »Žurajmo s prijatelji, ne z drogo!«, smo v Večgeneracijski center Posavje, enoto Brežice, v goste povabili patra Karla Gržana, da z nami podeli svoja razmišljanja, poglede in bogate izkušnje, ki si jih je nabiral ob delu z odvisniki in odvisnicami.

Pater Karel Gržan je karizmatični teolog, duhovnik, pisatelj, proučevalec nebeških ozvezdij in slovenske zgodovine, ustanovitelj komune za odvisnike in odvisnice ter doktor literarnih ved. Je tudi predavatelj in prav slednjemu v zadnjem času namenja veliko svoje energije. Pravi, da ga predavanja polnijo. Polnijo pa tudi poslušalce, saj težko ostanemo ravnodušni ob njegovih srčnih, iskrenih, sočutnih besedah. In tako je bilo tudi v petek, 10.11.2017, ko nam je predaval o medčloveških odnosih in o tem, kako človeka ljubiti v vsej njegovi resničnosti.

»Ljudje pridemo v službo in si nadenemo svoje »EPP« obraze, kajti tam ni prostora za »biti resničen«, ampak za »biti popoln«. Ko pa pridemo domov, je to prostor, kjer se lahko sprostimo in smo to, kar smo. In prav je, da so doma ljudje, ki te sprejemajo v vsej svoji resničnosti. In te imajo radi v svoji resničnosti. Otroci pa ta občutek potrebujejo najbolj. Na eni strani jasno zastavljene meje in na drugi strani občutek, da jih starši ljubimo v vsej njihovi resničnosti, točno takšne kot so. Tudi z vsemi njihovimi napakami. In to je ena izmed odličnih preventiv pred zasvojenostjo«, nas je nagovoril Gržan. Besede so zvenele tako preprosto, toplo in sočutno.

Spregovoril je tudi o tem, kako je treba v življenju poiskati majhne radosti in skrbeti, da ne postanejo rutina. »Vzbujati nam morajo ravno dovolj hrepenenja in imeti morajo učinek zadetosti. Treba se je znati zadeti z dobrimi stvarmi«. Tako ne iščemo škodljivih zasvojenosti, ampak lahko »evforičen učinek droge« poiščemo tudi v »kamiličnem čaju, ki ga v miru spijemo zvečer pred spanjem«.

»Biti srečen ni dobitek, ampak odločitev«, nas je v enem od intervjujev nagovoril p. Karel Gržan. Nas pa je ta večer nagovoril, da se bomo tudi mi večkrat znali odločiti za srečo in to predajali tudi našim otrokom.

Pripravila: mag. Mihaela Kežman    

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 - 2020, prednostne osi: 9. Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostne naložbe: 9.1. Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih  možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti in specifičnega cilja: 9.1.3. Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.

 

DSCN9028 SmallDSCN9020 SmallDSCN9023 SmallDSCN9031 SmallDSCN9033 Small

ZPTM Brežice © 2012 | Vse pravice pridržane.